Thursday, 22 June 2017 11:11
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је у писму републичком јавном тужиоцу указао на веома забрињавајуће резултате анализе извршавања законске обавезе израде и објављивања Информатора о раду од стране јавних тужилаштава у Републици Србији и затражио да републички тужилац без одлагања предузме мере које су нужне да би се извршавање ове законске обавезе довело у оквире који би се могли сматрати бар минимално прихватљивим.

Повереник је анализом извршавања обавезе израде и објављивања Информатора о раду обухватио укупно 89 јавних тужилаштва (58 основних, 25 виших, 4 апелациона, Тужилаштво за организовани криминал и Тужилаштво за ратне злочине).

 
Tuesday, 20 June 2017 09:32
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује јучерашње реаговање градске управе града Београда на позив Заштитника грађана и Повереника за информације, да се јавности пруже све релевантне информације у вези са пожаром на депонији у Винчи, као израз тоталног неразумевања позиције и улоге једног органа локалне самоуправе или чак и нешто горе од тога.

Неозбиљно је да градска управа, која у неким другим ситуацијама и након плаћања казни, од јавности сакрива информације које су легитиман предмет њеног интересовања, у било којој прилици, говори о наводној транспарентности сопственог деловања. Неприхватљиве и недостојне су квалификације да је позив Заштитника грађана и Повереника "бесмислен". Поготово су ниске импутације да они "злонамерно шире панику" које су испод сваког и најминималнијег нивоа комуникације.

 
Monday, 19 June 2017 09:54
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује као потпуно оправдан захтев Заштитника грађана упућен институцијама надлежним за мониторинг квалитета ваздуха, да објаве све информације о начину и резултатима мерења поводом пожара на депонији у Винчи и позива све те институције да се на тај захтев одазову без одлагања.

Повереник оцењује да је и иначе неспорно право јавности на информације о квалитету животне средине у конкретним околностима вишеструко појачано чињеницама да пожар у Винчи траје већ месец дана, као и контрадикторним информацијама и ставовима стручњака који су се у јавности појављивали о могућим штетним последицама, што све с разлогом изазива узнемирење код грађана.

 
Friday, 09 June 2017 10:44
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности упутио је Министарству унутрашњих послова (МУП) Упозорење поводом неправилности у спровођењу Закона о заштити података о личности (ЗЗПЛ).

Упозорење је последица поступка надзора који је Повереник покренуо и спровео поводом захтева Полицијске управе у Кикинди да јој болница достави личне податке свих грађана који се лече по основу здравствене шифре "Ф". У акту полицијске управе којим се подаци захтевају наведено је да су потребни како би се могло поступити по "Упутству о начину организације и вршењу унутрашњих послова на безбедносном сектору", и како би се на адекватан начин ажурирао досије сектора.

 
Monday, 05 June 2017 09:23

The Commissioner for Information of Public Importance and Personal Data Protection has submitted the request to the Government of the Republic of Serbia, in accordance with Article 28, paragraph 4 of the Law on Free Access to Information of Public Importance, to ensure the enforcement of his decision, by direct coercion, ordering the Anti-Corruption Agency to provide the anti-corruption portal Pistaljka copies of documents from the case file relating to the control of assets and income of the Mayor of Belgrade Sinisa Mali. The Agency failed to act upon the said decision even after paying the 200,000 RSD fine imposed by the Commissioner.

 

model-zakona-baner-eng

Statistics

  • Monthly Statistical Report in the field of Access to Information and Personal Data Protection

    31.5.2017.

    PENDING: 4.256

    DONE: 52.155

    Read more...

centralni-registar-baner-eng

portal-otvorenih-podataka-eng
novi zup cir

ADDRESS BOOK

CONTACT

Address book of the highest national authorities and selected non-governmental NGOs.

Commissioner for Information of Public Importance and Personal Data Protection

15, Bulevar kralja Aleksandra str, Belgrade 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs