COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Повереник је припремио модел новог Закона о заштити података о личности и отворио јавну расправу о њему.

Постојећи Закон о заштити података о личности у већем броју одредби није усклађен са актуелним стандардима релевантних европских докумената, посебно са одредбама Директиве Европског парламента и Савета 95/46/ЕЗ.

Усклађивање укупног националног законодавства за правом ЕУ представља изузетно значајну међународноправну обавезу Републике Србије одређену Споразумом о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

Поред тога важећи закон не садржи чак ни минималне одредбе које би се односиле на неколико, са становишта обраде података о личности, веома деликатних области. Услед тога практично свакодневно се суочавамо са чињеницом да није могуће обезбедити несметано уживање права на заштиту података о личности у свим областима живота. Повереник је већ више пута јавно указивао на овај проблем, иницирао његово решавање, укључујући и достављање Влади нормативно артикулисаних решења у појединим областима, али је одговарајућа реакција надлежних сваки пут изостајала.

Иако је, у оквиру Националног програма за усвајање правних тековина ЕУ усвајање измена и допуна, односно потпуно новог Закона о заштити података о личности третиране као приоритет, са роком најдоцније до августа 2013., то је и овај пут изостало.

Имајући све изнето у виду, Повереник је сачинио овај текст, и ставља га на јавну расправу, с позивом свим заинтересованим да се укључе у расправу и дају предлоге и коментаре.

Јавна расправа траје од 14. јуна до 20. јула 2014. године. Након тога Повереник ће анализирати пристигле предлоге и коментаре, настајати да на основу њих унапреди текст, и доставиће га Влади Србије преко надлежног министарства.

 

Модел закона