Friday, 25 November 2016 09:39
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту податка о личности јуче је апеловао на Владу, као предлагача, и на народне посланике да у поступку усвајања Закона још једном с пуном пажњом одговорно оцене оправданост усвајања предложених законских решења, опредељујући се за она којима се жељени циљеви могу постићи на начин што мање инвазиван по приватност грађана и што мање ризичан за њихове личне податке.

 
Thursday, 24 November 2016 09:35
Version in Serbian only

Пред Народном скупштином Републике Србије у процедури је Предлог закона о становању и одржавању стамбених зграда. О решењима садржаним у предлогу овог закона, његовим ефектима и дометима јавност се извештава на изразито позитиван, афирмативан начин. Међутим, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује да јавност није довољно упозната и са потенцијално негативним ефектима које овај Закон може имати у погледу приватности лица, односно заштите података о личности.

 
Wednesday, 23 November 2016 12:33
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује као врло позитивне информације о томе да Дирекција за електронску управу предузима мере ради веће безбедности комуникације коју грађани остварују преко Портала Е-управе, те да је у оквиру тога прибављен нови SSL сертификат који се тестира и који ће у догледно време бити стављен у функцију.

 
Monday, 21 November 2016 10:52
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренуо је поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности у Републичком фонду за здравствено осигурање (РФЗО).

Непосредан повод за покретање поступка је појављивање података о личности малолетне осигуранице фонда и њеног законског заступника у јавности, прво на друштвеној мрежи Твитер објављивањем од стране М.Ристичевића члана Управног одбора РФЗО, а потом и у расправи политичких неистомишљеника у Народној скупштини, па након тога и најширој јавности.

 
Friday, 18 November 2016 09:15
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности примио је допис Министарства за рад, борачка и социјална питања којим га министарство обавештава да је Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање поступио у складу са упозорењем Повереника и изменио процедуре у вези са обрадом података о личности.

 

model-zakona-baner-eng

Statistics

  • Monthly Statistical Report in the field of Access to Information and Personal Data Protection

    30.11.2016.

    PENDING: 4.263

    DONE: 46.573

    Read more...

centralni-registar-baner-eng

portal-otvorenih-podataka-eng

ADDRESS BOOK

CONTACT

Address book of the highest national authorities and selected non-governmental NGOs.

Commissioner for Information of Public Importance and Personal Data Protection

15, Bulevar kralja Aleksandra str, Belgrade 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs