petak, 28 oktobar 2016 09:20

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo je rešenje kojim je naredio Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) da obustavi obradu ličnih podataka građana koju vrši tako što u prijemnim kancelarijama snima prisutne građane i snimak direktno prenosi putem interneta (live streaming).

Poverenik je prethodno, nakon sprovedenog nadzora, uputio Upozorenje RGZ-u, ukazujući da je takva obrada podataka nedopuštena. RGZ nije postupio po Upozorenju, već je prvo preko medija saopštio, a potom i obavestio Poverenika da "nije postupao suprotno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti". Tom prilikom je RGZ, pored svrhe obrade koju je naveo u postupku nadzora, "poboljšanje poslovnog procesa" informisanjem građana o broju prisutnih i sprečavanjem gužvi u prijemnim kancelarijama, naveo još jednu koju u postupku nadzora nije pominjano, "ostvarivanje ciljeva iz Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije".

 
sreda, 26 oktobar 2016 09:06

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je u pismu ministarki Ani Brnabić ukazao na zabrinjavajuće neadekvatan odnos Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu prema obavezama koje ono ima po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i nužnost potpune promene takvog odnosa.

Neposredan povod za ovo obraćanje je skandalozan, bizaran "slučaj" Gradskog zavoda za veštačenje iz Beograda u kom je Poverenik u dva navrata naložio da (listu "Danas" i građaninu D.D.) dostavi tražene informacije odnosno dokumenta iz kojih se može saznati broj predmeta u kojima je veštačila veštak L.M., predmet veštačenja, vrednost sporova i stranke u tim predmetima.

 
petak, 21 oktobar 2016 10:22

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je Republičkom javnom tužilaštvu dopis kojim ga je obavestio o rezultatima postupka nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a povodom obrade ličnih podataka porodilja od strane preduzeća Care Direct na osnovu ugovora o saradnji sa više zdravstvenih ustanova širom Srbije. Uz dopis Poverenik je dostavio Tužilaštvu i Zapisnik o izvršenom nadzoru, kao i sva druga relevantna dokumenta prikupljena u toku postupka nadzora, u svrhu preduzimanja mera iz okvira nadležnosti tužilaštva.

 
ponedeljak, 17 oktobar 2016 08:33

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je Republičkom geodetskom zavodu upozorenje da snimanjem kamerama u prijemnim kancelarijama službi za katastar u Beogradu, Zemunu, Nišu i Novom Sadu i daljom obradom ličnih podataka putem prenosa istih (live streaming), čineći podatke dostupnim neograničenom broju korisnika Interneta vrši nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti.

 
petak, 14 oktobar 2016 08:54

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti okončao je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti pokrenut povodom u medijima prenetih vesti o mogućoj prodaji ličnih podataka porodilja.

Postupak je sproveden prema preduzećima Medis Pharm i Care Direct. U postupku je utvrđeno da preduzeće Medis Pharm nije koristilo niti raspolagalo bazom ličnih podataka porodilja. Ovo preduzeće jeste distribuiralo svoje materijale, ali ne neposredno nego preko preduzeća Care Direct, koje ih je na osnovu ugovora koje su međusobno zaključili distribuiralo na adrese iz baze ličnih podataka kojom je ono raspolagalo.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 30.9.2016.

    U PROCEDURI: 4.339

    OBRAĐENO: 44.997

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

portal-otvorenih-podataka

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs