petak, 13 oktobar 2017 09:00

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je 5.10.2017. postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvu zdravlja, povodom vesti objavljenoj na veb sajtu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koju su preneli mnogi mediji, a u kojoj se između ostalog navodi: „Ministri Vlade dogovorili su sa ambasadorom Kine u Srbiji i direktorom smederevske Železare mehanizam kontrole bolovanja... kao i na koji način će se on sprovoditi... ovo će biti jedna vrsta pilot projekta, koji će, ukoliko bude dao dobre rezultate, biti opšte primenjivan..."

Imajući u vidu da bilo kakav mehanizam kontrole bolovanja podrazumeva obradu podataka o ličnosti, i to podataka koji su po zakonu naročito osetljivi, Poverenik je od oba ministarstva zatražio da se u roku od tri dana izjasne o tome šta navedeni "pilot projekat" kao i "dogovoreni mehanizam kontrole bolovanja" podrazumevaju, koji je pravni osnov za navedenu obradu podataka o ličnosti, kao i o nizu drugih relevantih pitanja.

 
petak, 06 oktobar 2017 09:41

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvu zdravlja.

Postupak je pokrenut povodom vesti objavljenoj u medijima, a i na veb sajtu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u kojoj se između ostalog navodi: „Ministri vlade dogovorili su sa ambasadorom Kine u Srbiji i direktorom smederevske Železare mehanizam kontrole bolovanja... kao i na koji način će se on sprovoditi... ovo će biti jedna vrsta pilot projekta, koji će, ukoliko bude dao dobre rezultate, biti opšte primenjivan..."

 
četvrtak, 05 oktobar 2017 10:56

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u pismu ministarki pravde zatražio je da ministarstvo preduzme korake radi otklanjanja nekonzistentnih, međusobno kontradiktornih rešenja u pojedinim zakonima koja su izvor dilema u vezi sa pravom na zaštitu podataka o ličnosti i konstantan izvor ugrožavanja tog prava.

 
utorak, 03 oktobar 2017 10:38

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo je rešenje o izvršenju kojim je, pod pretnjom novčanog kažnjavanja, pozvao Više javno tužilaštvo u Beogradu da u roku od dva dana dostavi novinarki Portala Pištaljka tražene informacije u vezi sa predmetom protiv Siniše Malog, iz kojih se može saznati:

- broj navedenog predmeta, zbog kojih krivičnih dela se vodi i u kojoj fazi se nalazi, koje radnje je Tužilaštvo preduzelo u tom predmetu, kao i da li je Siniša Mali saslušan i kada,

- šta je Tužilaštvo preduzelo povodom Izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije iz 2016. godine,

- kada je Tužilaštvo dobilo izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca o kontroli finansijskih aktivnosti Siniše Malog koju je Uprava vršila po prijavi Hypo Alpe-Adria banke iz 2009. godine i šta je preduzelo povodom istog.

 
petak, 29 septembar 2017 11:41

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti okončao je postupak nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane Narodne skupštine Republike Srbije pokrenut povodom molbe grupe zaposlenih u Narodnoj skupštini.

Navedenom molbom zatraženo je od Poverenika da preduzme potrebne mere, odnosno proveri navode iz teksta koji se pojavio u medijima, a u kome se navodi "da je neovlašćena osoba tokom avgusta 2017. godine ušla u kancelariju za ljudske resurse i uzela fotokopije dosijea većine zaposlenih."

U cilju pravilnog i potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja ovlašćena lica Poverenika zatražila su i izvršila uvid u svu potrebnu dokumentaciju i uzela usmena izjašnjenja od nadležnih službenih lica u Narodnoj skupštini, o čemu je sačinjen zapisnik.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 30.9.2017.

    U PROCEDURI: 4.333

    OBRAĐENO: 55.280

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

portal-otvorenih-podataka
novi zup lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs