četvrtak, 22 jun 2017 11:11

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je u pismu republičkom javnom tužiocu ukazao na veoma zabrinjavajuće rezultate analize izvršavanja zakonske obaveze izrade i objavljivanja Informatora o radu od strane javnih tužilaštava u Republici Srbiji i zatražio da republički tužilac bez odlaganja preduzme mere koje su nužne da bi se izvršavanje ove zakonske obaveze dovelo u okvire koji bi se mogli smatrati bar minimalno prihvatljivim.

Poverenik je analizom izvršavanja obaveze izrade i objavljivanja Informatora o radu obuhvatio ukupno 89 javnih tužilaštva (58 osnovnih, 25 viših, 4 apelaciona, Tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine).

 
utorak, 20 jun 2017 09:32

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje jučerašnje reagovanje gradske uprave grada Beograda na poziv Zaštitnika građana i Poverenika za informacije, da se javnosti pruže sve relevantne informacije u vezi sa požarom na deponiji u Vinči, kao izraz totalnog nerazumevanja pozicije i uloge jednog organa lokalne samouprave ili čak i nešto gore od toga.

Neozbiljno je da gradska uprava, koja u nekim drugim situacijama i nakon plaćanja kazni, od javnosti sakriva informacije koje su legitiman predmet njenog interesovanja, u bilo kojoj prilici, govori o navodnoj transparentnosti sopstvenog delovanja. Neprihvatljive i nedostojne su kvalifikacije da je poziv Zaštitnika građana i Poverenika "besmislen". Pogotovo su niske imputacije da oni "zlonamerno šire paniku" koje su ispod svakog i najminimalnijeg nivoa komunikacije.

 
ponedeljak, 19 jun 2017 09:54

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje kao potpuno opravdan zahtev Zaštitnika građana upućen institucijama nadležnim za monitoring kvaliteta vazduha, da objave sve informacije o načinu i rezultatima merenja povodom požara na deponiji u Vinči i poziva sve te institucije da se na taj zahtev odazovu bez odlaganja.

Poverenik ocenjuje da je i inače nesporno pravo javnosti na informacije o kvalitetu životne sredine u konkretnim okolnostima višestruko pojačano činjenicama da požar u Vinči traje već mesec dana, kao i kontradiktornim informacijama i stavovima stručnjaka koji su se u javnosti pojavljivali o mogućim štetnim posledicama, što sve s razlogom izaziva uznemirenje kod građana.

 
petak, 09 jun 2017 10:44

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Upozorenje povodom nepravilnosti u sprovođenju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (ZZPL).

Upozorenje je posledica postupka nadzora koji je Poverenik pokrenuo i sproveo povodom zahteva Policijske uprave u Kikindi da joj bolnica dostavi lične podatke svih građana koji se leče po osnovu zdravstvene šifre "F". U aktu policijske uprave kojim se podaci zahtevaju navedeno je da su potrebni kako bi se moglo postupiti po "Uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru", i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora.

 
ponedeljak, 05 jun 2017 09:23

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo je Vladi Srbije zahtev da ona, kako je to propisano čl. 28. st. 4 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, neposrednom prinudom obezbedi izvršenje poverenikovog rešenja kojim je Agenciji za borbu protiv korupcije naloženo da antikorupcijskom portalu Pištaljka da kopije dokumenata iz predmeta kontrole imovine i prihoda gradonačelnika Beograda Siniše Malog, a po kom rešenju Agencija nije postupila ni nakon plaćanja novčanih kazni koje je Poverenik izrekao u iznosu od 200.000 dinara.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 31.5.2017.

    U PROCEDURI: 4.256

    OBRAĐENO: 52.155

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

portal-otvorenih-podataka
novi zup lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs