Wednesday, 15 November 2017 10:40
Version in Serbian only

Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности се поводом вести коју су јуче објавили ТАНЈУГ и РТС, а потом и низ других медија, о томе да је "завршен Нацрт закона о заштити података о личности", обратио већи број новинара, тражећи од њега коментар те вести, као и садржине поменутог Нацрта.

С тим у вези, повереник саопштава да не може да потврди вест, те да новинари и медији информације о томе да ли је Нацрт заиста завршен, као и о његовој садржини, треба да траже од Министарства правде, чија Радна група је имала задатак да припреми нацрт закона. Ово, утолико пре, што су се у јавности, с тим у вези појавиле контрадикторне изјаве министарке правде и њеног помоћника.

 
Tuesday, 14 November 2017 12:20
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Родољуб Шабић примио је Делегацију Савета Европе у којој су били Ана Рурка, председница INGO's (Конференције међуанродних НВО у СЕ), Ирина Сахајан Ветер и Мери Ен Хенеси, заменица шефа Мисије СЕ и шефица сектора за цивилно друштво Мисије СЕ у Београду.

 
Monday, 13 November 2017 13:24
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поводом Предлога закона о изменама и допунама Закона о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства који је Влада доставила Народној скупштини, још у току припреме Нацрта закона у неколико наврата давао мишљење Министарству здравља које га је припремало.

Влада Србије, утврђујући предлог закона, оглушила се о главну и суштинску примедбу Повереника.

 
Wednesday, 08 November 2017 16:15
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности био је домаћин полазницима Школе за људска права "Војин Димитријевић" коју организује Београдски центар за људска права.

У посети су били средњошколци из Зајечара, Новог Пазара, Лесковца, Бечеја и Обреновца. Гости су се упознали са функционисањем институције Повереника, активностима и изазовима у раду независних институција. Представници Службе Повереника представили су законски оквир и карактеристичне случајеве из праксе Повереника, из области права на слободан приступ информацијама од јавног значаја и права на заштиту података о личности.

Дискусија је била двосмерна, те су учесници имали бројна питања и недоумице о остваривању и заштити ових права у Србији. Посебна пажња је посвећена питању односа између права на слободан приступ информацијама од јавног значаја и права на заштиту података о личности и примерима оправданог ограничења права.

 
Friday, 03 November 2017 11:13
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности обавестио је Градску управу Града Београда да "Обавештење о намери успостављања збирке података о личности" под називом "Евиденција корисника "Београдске сениор картице"" које му је доставила сматра беспредметним. Наведено обавештење достављено је куриром 31. 10. 2017. године у 15.15h, након што је Повереник у вези са конкретним случајем отворио поступак надзора.

 

model-zakona-baner-eng

Statistics

  • Monthly Statistical Report in the field of Access to Information and Personal Data Protection

    31.10.2017.

    PENDING: 4.186

    DONE: 56.291

    Read more...

centralni-registar-baner-eng

portal-otvorenih-podataka-eng
novi zup cir

ADDRESS BOOK

CONTACT

Address book of the highest national authorities and selected non-governmental NGOs.

Commissioner for Information of Public Importance and Personal Data Protection

15, Bulevar kralja Aleksandra str, Belgrade 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs