НасловнаСаопштења и актуелностиНОВ ЗАКОН О ЗАШТИТИ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ – НУЖАН, ШТО ПРЕ
субота, 03 јун 2017 10:31
Штампа

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује да је "Иницијатива за хитно доношење новог Закона о заштити података о личности" које је поднела велика група невладиних организација израз и потврда одговорног односа невладиног сектора према озбиљном и веома сложеном проблему са којим је наша земља већ предуго суочена.

Повереник је посебно задовољан оценом подносиоца Иницијативе да Модел Закона о заштити података о личности, који је он са сарадницима припремио, представља добар нормативни оквир који је у складу са европском регулативом и који може да обезбеди далеко бољу заштиту приватности грађана, као и правну сигурност компанијама које желе да послују у нашој земљи.

У току двомесечне јавне расправе коју је Повереник организовао и спровео, осим са подносиоцима Иницијативе, остварена је интензивна размена мишљења и са низом других субјеката, па је тако добијена начелна или потпуна подршка за Модел закона и од субјеката као што су Савет страних инвеститора, Америчка привредна комора у Србији, Удружење банака Србије, Друштво за информатику Србије, Друштво судија Србије итд.

Припремљени Модел закона је у највећој могућој мери усклађен са Општом уредбом ЕУ, а што је још важније садржи решења која представљају адекватан одговор на питања која су, упркос упозорења Повереника, од стране надлежних игнорисана, што је за последицу имало и има угрожавање Уставом и законом зајемчених права грађана.

Важећи Закон о заштити података о личности не садржи чак ни минималне одредбе које би се односиле на неке, са становишта обраде података о личности, веома важне и деликатне области попут виодео надзора, биометрије итд. Услед тога, већ дуго времена, практично свакодневно, суочавамо се са чињеницом да је веома тешко, често и немогуће обезбедити остваривање права на заштиту података о личности у свим областима живота. Повереник је већ небројено много пута јавно указивао на овај проблем, иницирао његово решавање, укључујући и достављање Влади нормативно артикулисаних решења у појединим областима, али је одговарајућа реакција надлежних изостајала.

Повереник ће Модел закона урађен у складу са резултатима јавне расправе представити на конференцији у Медија центру у Београду, 15. јуна.

По формирању нове Владе Србије Повереник ће припремљени Модел закона ставити на располагање Влади, односно Министарству правде, уз сугестију да она конструктивну иницијативу прихвати и да Модел што пре стави у формалну процедуру с циљем да Србија коначно добије дуго недостајући, а неопходан, нов Закон о заштити података о личности.

model-zakona-baner-cir

Статистика

  • Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности

    на дан 31.10.2017.

    У ПРОЦЕДУРИ: 4.186

    ОБРАЂЕНО: 56.291

    Опширније...

centralni-registar-baner-cir


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka-cir
novi zup cir
АДРЕСАР 
ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР

О Централном регистру
Претрага Централног регистра
КОНТАКТ

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности
Булевар краља Александра 15, Београд 11000
Тел: +381 11 3408 900     Факс: +381 11 3343 379
Емаил: office@poverenik.rs