ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује јучерашње реаговање градске управе града Београда на позив Заштитника грађана и Повереника за информације, да се јавности пруже све релевантне информације у вези са пожаром на депонији у Винчи, као израз тоталног неразумевања позиције и улоге једног органа локалне самоуправе или чак и нешто горе од тога.

Неозбиљно је да градска управа, која у неким другим ситуацијама и након плаћања казни, од јавности сакрива информације које су легитиман предмет њеног интересовања, у било којој прилици, говори о наводној транспарентности сопственог деловања. Неприхватљиве и недостојне су квалификације да је позив Заштитника грађана и Повереника "бесмислен". Поготово су ниске импутације да они "злонамерно шире панику" које су испод сваког и најминималнијег нивоа комуникације.

Ако је нешто бесмислено, то је управо реаговање градске управе и њено позивање на ноторно познату чињеницу да су "подаци већ доступни и објављени" на сајту града.

Поверениково подсећање на обавезе утврђене Законом о заштити животне средине, односило се управо на обавезу "комплетног и објективног информисања", а такво информисање подразумева више од објављивања чињеница које говоре у прилог томе да је "све у реду".

Независно од садржине објављених података, не доводећи у питање њихову тачност, објективно и комплетно информисање не би смело да игнорише чињеницу да су изузетно компетентни стручњаци указали на то да мониторинг који се врши, подаци који се објављују не обухватају неке елементе који могу бити изузетно опасни по здравље људи.

Градска управа би морала бити свесна да има обавезу да те сумње или изричито демантује или да их потврди и да притом објави из којих објективних или субјективних разлога мониторинг не обухвата поменуте елементе.

Коначно, управа би морала бити свесна и чињенице да пошто ни након више од месец дана пожар на депонији у Винчи није саниран, дугује, с тим у вези, јавности много више информација од тога да "стижу понуде" неких иностраних фирми. И информације о основу, обиму, домашају послова и пројеката на заштити животне средине, које ће тим или другим фирмама бити евентуално поверене су апсолутно легитиман предмет интересовања јавности. То је претпоставка и услов, не само објективног информисања, већ и, законом зајамченог права грађана на учешће у одлучивању о питањима од значаја за животну средину. То је, у крајњој линији, обавеза власти, дефинисана уставном гаранцијом права сваког на здраву животну средину и на благовремено и потпуно обавештавање о њеном стању.

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...